Меню
Прийом дзвінків та замовлень
  • пн-чт: 9:00-18:00
  • пт: 9:00-20:00
  • сб - нд: 10:00-18:00

«Шкода» або «користь» генетично модифікованих організмів

«Шкода» або «користь» генетично модифікованих організмів

За останні кілька років тільки самий ледачий споживач міг не помітити на полицях супермаркетів продукти харчування зі стікером або маркуванням «Без ГМО». Ці наклейки є практично на всіх продуктах. Нагадаємо, що генетично модифікований організм - організм, генотип якого був штучно змінений за допомогою методів генної інженерії. ГМО не може бути в продуктах, які не містять білки. В акурат, такі продукти, як соняшникова і рослинна олія, молочні продукти, що не містять рослинних білків, вино, м'ясо в чистому вигляді, риба і морепродукти, яйця, цукор, крохмаль, сіль, оцет і вода, на сьогодні особливо схильні до модифікації.

Вода - найцікавіший продукт з вищевказаних. Адже, якщо хтось, купуючи воду саме з наклейкою «Без ГМО», розраховує на більш високу якість, він обманює в першу чергу себе. Вона нічим не поступається тій, що стоїть поруч без маркування. Причина всьому - чутки. Люди вірять чуткам, а не науковим дослідженням. Шкоду ГМО науково не доведено: не існує, жодного наукового дослідження про шкоду ГМО на організм людини, лише статті, замітки, спостереження.

Розглянемо, нібито шкоду на організм людини від генів ГМО і від поганих білків ГМО і з якої причини це може бути «правдою»:

  • імовірно: "невідомі" гени від ГМО потрапляючи через травний тракт в тіло людини, вбудовуються в його клітини і призводять тіло до мутації. Бути такого не може, оскільки в травній системі будь-які гени, будь то ГМО або НЕ ГМО, розкладаються на мономери - нуклеотиди, які не несуть ніякої інформації і є будівельним матеріалом. Якщо допустити, що генам вдалося прослизнути крізь стінки кишечника, їх би знищила імунна система. В іншому випадку, люди мутували б від будь-яких з'їдених геном, і від звичайної капусти на голові виріс качан, шкіра позеленіла, а від з'їденого зайця виростали б локатори.

  • імовірно: "невідомі" гени виробляють в ГМО погані білки (пірени), які потрапляють в тіло людини через травний тракт і отруюють його. Нічого подібного! У травній системі будь-які білки розкладаються на мономери амінокислоти, а потім всмоктуються в кров. Самі по собі амінокислоти не шкідливі для організму - виступають будівельним матеріалом для клітин. Тому, погані білки пірени, пробравшись через стінки кишечника в організм, були б блискавично знищені імунною системою. Інакше людей долала б хвороба від з'їденого шматка м'яса - адже білки м'яса потрапляючи в кров, приводили б до миттєвої імунної реакції, яка нищить білок. Це рівносильно, якщо будь-який білок, наприклад, від курячого яйця, ввести в кров шприцом.

  • імовірно: «правда» - вчені проводили дослідження впливу ГМО на живі організми - і підтвердили шкоду. Інформація доступна в Мережі. Цих учених пригнічують погані корпорації, що виробляють ГМО. Ці ж корпорації підкуповують інших вчених, щоб вони фальсифікували досліди з ГМО. Ні в якому разі! Ті "дослідження", які наведені в Мережі, описані без подробиць. Якщо дане дослідження не підлягає перевірці, відповідно воно є спотвореним. У даних дослідженнях відсутня статистична обробка даних, інформація про достовірність відмінностей між контролем і піддослідною групою. Дослідження без цих даних є помилковими. За неправдиві дослідження вчені повинні бути покарані - так і відбувалося. Фальсифікація виключена, так як всім заплатити корпорації не зможуть. В іншому випадку, не тільки вчені, а й прості споживачі проводили б такі експерименти, і дзвонили в компанії по виробництву ГМО з метою наживи за приховування результатів. Подібна комерція привела б компанії до краху. Що ж стосується Мереж, то Інтернет і профільні видання рясніли б науковими статтями зі статистичною обробкою даних, висвітлюючи істину.

Тобто, все обґрунтування про «шкоду» ГМО - безглуздість, породжена незнанням, а «шкода» від ГМО сприймається за правду через те, що люди покладаються на думку експертів, а не на власний аналіз картини світу.

Чи існує спільний знаменник неправди «шкоди» ГМО? Існує - помилкова значущість.

У світі існує маса визнаних шкідливих продуктів, що займають лідируючі позиції тютюн, міцні спиртні напої, наркотики. Про згубний вплив від цих речовин на організм людини твердять зі шкільної лави. У той час як панегіристи ГМО не перестають говорити про важливість своєї проблеми. Але в той же час, в світі немає жодного хворого, який помер або народився після прийому ГМО. Чого не скажеш про померлих від прийому наркотиків і алкоголю, що народилися з ДЦП та іншими відхиленнями і т.д.

Отже, важливість проблеми "шкоди" ГМО - незначна в порівнянні з перерахованими вище. Тому, доцільно звертати увагу на помилкові доводи неважливої "проблеми"? Насправді, людина приймає за правду те, що вона моніторила і в чому вона солідарна. Якщо віра в шкоду ГМО вас поневолює, тоді відмовтеся від їх вживання.

Останні новини
Споживання води з низьким TDS: які наслідки?
Споживання води з низьким TDS: які наслідки?
Ми неодноразово чуємо від людей, що вживання води, очищеної методом зворотного осмосу, TDS якої становить менше 100 мг/л..
17.08.2021
Вплив води на роботу мозку
Вплив води на роботу мозку
Чи взагалі можливо чітко відповісти, на таке просте питання: На скільки процентів мозок людини складається з води? Коли ..
02.08.2021
Чи потрібен фільтр для води з артезіанської свердловини?
Чи потрібен фільтр для води з артезіанської свердловини?
Для отримання чистої води багато власників приватних будинків і заміських котеджів використовують артезіанські свердловини. Підзем..
24.06.2021
Водопровідна вода: кип'ятити або очищати?
Водопровідна вода: кип'ятити або очищати?
З метою отримання нешкідливої ​​і чистої рідини використовують різноманітні методи очищення води. Одними з найпоширеніших є кип'ят..
07.06.2021
Вода жовтіє на повітрі: причини і способи очищення
Вода жовтіє на повітрі: причини і способи очищення
Часто буває, що набравши воду в стакан і залишивши її на якийсь час, людина помічає, що вона стає жовтуватою. Таку рідину пити не ..
21.05.2021
Питна вода в необмеженій кількості: це можливо?
Питна вода в необмеженій кількості: це можливо?
Чиста, безпечна для пиття вода нічим не пахне, нейтральна на смак і абсолютно прозора. На жаль, через застарілі водоочисні споруди..
11.05.2021
Як захистити побутову техніку від поломок
Як захистити побутову техніку від поломок
Велика частина побутової техніки в процесі експлуатації зтикається з водою. Це стосується і водонагрівачів, і посудомийної і праль..
27.04.2021
 Як знизити жорсткість води в побуті
Як знизити жорсткість води в побуті
Гіркий присмак питної води - показник підвищеної жорсткості через надлишок іонів кальцію та магнію. Часте вживання такої рідини пр..
02.04.2021
Види вмісту заліза у воді і способи її знезалізнення
Види вмісту заліза у воді і способи її знезалізнення
У заміських будинках вода зі свердловини використовується як для приготування їжі, так і для побутових потреб: прання, миття посуд..
30.03.2021
Типи фільтрів для води під мийку та їх призначення
Типи фільтрів для води під мийку та їх призначення
В процесі централізованої водоочистки не всі шкідливі речовини видаляються з рідини. Залишається хлор і органічні сполуки, можуть ..
24.03.2021