Меню
Прийом дзвінків та замовлень
  • пн-чт: 9:00-18:00
  • пт: 9:00-20:00
  • сб - нд: 10:00-18:00

Показники якості питної води

Показники якості питної води

Якість питної води в Україні визначається відповідно до державних норм. В даний час якість води централізованого питного водопостачання регламентується «Державними санітарними правилами і нормами« Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людини »(ДСанПіН 2.2.4-171-10)» від 12.05. 2010 року N 400.

Основними показниками якість води є:


1. Запах - це показник якості води, який визначається органолептичним методом за допомогою нюху на підставі шкали сили запаху. Встановлюється в холодному стані або в гарячому стані. Силу запаху вказують за 5-бальною шкалою: 0 - немає запаху, 1 - дуже слабкий запах, 2 - слабкий запах, 3 - виразний запах, 4 - сильний запах, 5 - дуже сильний запах, запах води поділяють на кілька видів: болотний, гнильний, землистий, сірководневий, ароматичний, хлорний, фенольний, хлорфенольного, нафтової та ін.

2. Присмак води може бути: кислуватий, солонуватий, гіркуватий, солодкуватий.

Наявність запахів і присмаків говорить про вміст (можливо перевищення) у воді газів, мінеральних солей, органічних речовин, нафтопродуктів, мікроорганізмів. Як правило, з підвищенням температури запахи і присмаки посилюються.

3. рH - показує ступінь кислотності або лужності води і кількісно визначається концентрацією іонів водню. Визначення рН виконується колориметричним або електрометричним методом. Вода з низькою реакцією рН відрізняється корозійністю, вода з високою реакцією рН виявляє схильність до спінення. У воді питних водопроводів значення рН повинне знаходитися в межах 6 , 5-8,5.

4. Нітрати і нітрити - нітрати у воді в 1,5 рази більш токсична нітратів містяться в овочах. Підвищений вміст нітратів у воді викликає токсичний ціаноз. Всмоктування нітратів призводить до підвищення вмісту метгемоглобуліна в крові людини.

5. Жорсткість - фізичні й хімічні властивості води, які показують наявність в питній воді розчинених солей кальцію і магнію. При високому вмісті таких солей вода називається жорсткою, при низькому рівні - м'якою.

Жорстка вода згубно впливає на побутові прилади. При тривалому використанні такої води в чайниках і каструлях з'являється щільна кірка накипу. Накип утворюється в батареях, що погіршує в рази їх роботу. Так само призводить до поломок пральних, посудомийних машин. Сантехніка дуже реагує на жорстку воду.

Жорстка вода несприятливо впливає на шкіру людини, органи травлення. Найбільше страждає серцево-судинна система. Так само впливає на захворювання суглобів і утворення каменів в нирках.

6. Залізо - одна з найпоширеніших проблем води. Рівень заліза не повинен перевищувати 0,2 мг / л. Якщо цей показник вище, вода має терпкий металевий смак, з'являється руда кольоровість. На сантехніці освітньої руді плями. У трубопроводах формуються залізнисті відкладення. Така вода не придатна для вживання людиною як в побуті, так і в промислових цілях.

7. Марганець зустрічається в воді разом з розчиненим залізом. Визначити наявність Mn можливо без аналізу. Присутній чорний осад, вода мутно-темна. Відкладається на стінках труб, що призводить до зниження продуктивності. При використанні людиною такої води руки і нігті фарбуються. Вміст марганцю в питній воді не повинен перевищувати 0,05 мг / л.

8. Окислюваність - умовний показник якості води, який визначає вміст у воді речовин, що окислюються перманганатом калію. Величина окислюваність більше 5 мг кисню в літрі вказує на можливе забруднення джерела стічними водами; викликає спінювання води в парових котлах; вказує на можливість розвитку органічних обростань в охолоджуваних водою теплообмінних апаратах.

9. Кольори - забарвлення води в той чи інший колір свідчить про наявність у воді  вище норми високомолекулярних сполук грунтового характеру, заліза в колоїдній формі. Кольоровість не повинна перевищувати 20 ° стандартної платінокобальтової шкали.

10. Мутність - прозорість води залежить від наявності у воді зважених часток. Мутність питної води не повинна перевищувати 0,5 мг / л. Використання каламутної води для питного водопостачання небажано, а іноді і просто неприпустимо.

11. Сірководень - часто зустрічається в підземних водах. Він володіє різким неприємним запахом (тухлих яєць). Викликає корозію металевих стінок труб, баків і котлів та є отрутою. Сірководень в сукупності з залізом утворюють чорні відкладення на трубах, фарбують речі.


Що потрібно для того щоб отримати якісну воду, що відповідає всім нормам?

В першу чергу, вам варто звернутися за лабораторним аналізом води до фахівців в області водопідготовки. Ви надасте їм зразки води з вашого крана, а вони в свою чергу лабораторним методом зможуть визначити яким критеріям якості питної води не відповідають ваші зразки.

Після того як ви отримаєте детальний аналіз з показниками якості, вам необхідно буде купити фільтр для питної води, що підходить під ваше джерело води. Залежно від типу забруднень вам можуть запропонувати систему знезалізнення і видалення сірководню, зворотний осмос, пом'якшувач води, УФ знезаражування або систему комплексного очищення. Так як раніше перераховане обладнання високотехнологічне, то краще звернутися за допомогою до професіоналів.

Компанії Формула Води та її висококваліфікованим фахівцям в області водопідготовки, ви можете сміливо довіряти  і бути впевнені у вашому здоров'ї та питній воді!

Останні новини
Чи потрібен фільтр для води з артезіанської свердловини?
Чи потрібен фільтр для води з артезіанської свердловини?
Для отримання чистої води багато власників приватних будинків і заміських котеджів використовують артезіанські свердловини. Підзем..
24.06.2021
Водопровідна вода: кип'ятити або очищати?
Водопровідна вода: кип'ятити або очищати?
З метою отримання нешкідливої ​​і чистої рідини використовують різноманітні методи очищення води. Одними з найпоширеніших є кип'ят..
07.06.2021
Вода жовтіє на повітрі: причини і способи очищення
Вода жовтіє на повітрі: причини і способи очищення
Часто буває, що набравши воду в стакан і залишивши її на якийсь час, людина помічає, що вона стає жовтуватою. Таку рідину пити не ..
21.05.2021
Питна вода в необмеженій кількості: це можливо?
Питна вода в необмеженій кількості: це можливо?
Чиста, безпечна для пиття вода нічим не пахне, нейтральна на смак і абсолютно прозора. На жаль, через застарілі водоочисні споруди..
11.05.2021
Як захистити побутову техніку від поломок
Як захистити побутову техніку від поломок
Велика частина побутової техніки в процесі експлуатації зтикається з водою. Це стосується і водонагрівачів, і посудомийної і праль..
27.04.2021
 Як знизити жорсткість води в побуті
Як знизити жорсткість води в побуті
Гіркий присмак питної води - показник підвищеної жорсткості через надлишок іонів кальцію та магнію. Часте вживання такої рідини пр..
02.04.2021
Види вмісту заліза у воді і способи її знезалізнення
Види вмісту заліза у воді і способи її знезалізнення
У заміських будинках вода зі свердловини використовується як для приготування їжі, так і для побутових потреб: прання, миття посуд..
30.03.2021
Типи фільтрів для води під мийку та їх призначення
Типи фільтрів для води під мийку та їх призначення
В процесі централізованої водоочистки не всі шкідливі речовини видаляються з рідини. Залишається хлор і органічні сполуки, можуть ..
24.03.2021
Як очистити водопровідну воду в квартирі?
Як очистити водопровідну воду в квартирі?
У трубах багатоквартирних будинків тече вода, яку дезінфікують за допомогою хлору. Цей метод вважається універсальним. Але чи спра..
19.03.2021
Класичний або прямоточний фільтр зворотного осмосу: який обрати?
Класичний або прямоточний фільтр зворотного осмосу: який обрати?
У неочищеній воді містится велика кількість шкідливих для споживачів речовин: хлор, солі жорсткості, важкиі метали тощо. Якщо біль..
11.03.2021