Якість питної води в Україні визначається відповідно до державних норм. В даний час якість води централізованого питного водопостачання регламентується «Державними санітарними правилами і нормами« Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людини »(ДСанПіН 2.2.4-171-10)» від 12.05. 2010 року N 400.
Основними показниками якість води є:
1. Запах - це показник якості води, який визначається органолептичним методом за допомогою нюху на підставі шкали сили запаху. Встановлюється в холодному стані або в гарячому стані. Силу запаху вказують за 5-бальною шкалою: 0 - немає запаху, 1 - дуже слабкий запах, 2 - слабкий запах, 3 - виразний запах, 4 - сильний запах, 5 - дуже сильний запах, запах води поділяють на кілька видів: болотний, гнильний, землистий, сірководневий, ароматичний, хлорний, фенольний, хлорфенольного, нафтової та ін.
2. Присмак води може бути: кислуватий, солонуватий, гіркуватий, солодкуватий.
Наявність запахів і присмаків говорить про вміст (можливо перевищення) у воді газів, мінеральних солей, органічних речовин, нафтопродуктів, мікроорганізмів. Як правило, з підвищенням температури запахи і присмаки посилюються.
3. рH - показує ступінь кислотності або лужності води і кількісно визначається концентрацією іонів водню. Визначення рН виконується колориметричним або електрометричним методом. Вода з низькою реакцією рН відрізняється корозійністю, вода з високою реакцією рН виявляє схильність до спінення. У воді питних водопроводів значення рН повинне знаходитися в межах 6 , 5-8,5.
4. Нітрати і нітрити - нітрати у воді в 1,5 рази більш токсична нітратів містяться в овочах. Підвищений вміст нітратів у воді викликає токсичний ціаноз. Всмоктування нітратів призводить до підвищення вмісту метгемоглобуліна в крові людини.
5. Жорсткість - фізичні й хімічні властивості води, які показують наявність в питній воді розчинених солей кальцію і магнію. При високому вмісті таких солей вода називається жорсткою, при низькому рівні - м'якою.
Жорстка вода згубно впливає на побутові прилади. При тривалому використанні такої води в чайниках і каструлях з'являється щільна кірка накипу. Накип утворюється в батареях, що погіршує в рази їх роботу. Так само призводить до поломок пральних, посудомийних машин. Сантехніка дуже реагує на жорстку воду.
Жорстка вода несприятливо впливає на шкіру людини, органи травлення. Найбільше страждає серцево-судинна система. Так само впливає на захворювання суглобів і утворення каменів в нирках.
6. Залізо - одна з найпоширеніших проблем води. Рівень заліза не повинен перевищувати 0,2 мг / л. Якщо цей показник вище, вода має терпкий металевий смак, з'являється руда кольоровість. На сантехніці освітньої руді плями. У трубопроводах формуються залізнисті відкладення. Така вода не придатна для вживання людиною як в побуті, так і в промислових цілях.
7. Марганець зустрічається в воді разом з розчиненим залізом. Визначити наявність Mn можливо без аналізу. Присутній чорний осад, вода мутно-темна. Відкладається на стінках труб, що призводить до зниження продуктивності. При використанні людиною такої води руки і нігті фарбуються. Вміст марганцю в питній воді не повинен перевищувати 0,05 мг / л.
8. Окислюваність - умовний показник якості води, який визначає вміст у воді речовин, що окислюються перманганатом калію. Величина окислюваність більше 5 мг кисню в літрі вказує на можливе забруднення джерела стічними водами; викликає спінювання води в парових котлах; вказує на можливість розвитку органічних обростань в охолоджуваних водою теплообмінних апаратах.
9. Кольори - забарвлення води в той чи інший колір свідчить про наявність у воді вище норми високомолекулярних сполук грунтового характеру, заліза в колоїдній формі. Кольоровість не повинна перевищувати 20 ° стандартної платінокобальтової шкали.
10. Мутність - прозорість води залежить від наявності у воді зважених часток. Мутність питної води не повинна перевищувати 0,5 мг / л. Використання каламутної води для питного водопостачання небажано, а іноді і просто неприпустимо.
11. Сірководень - часто зустрічається в підземних водах. Він володіє різким неприємним запахом (тухлих яєць). Викликає корозію металевих стінок труб, баків і котлів та є отрутою. Сірководень в сукупності з залізом утворюють чорні відкладення на трубах, фарбують речі.
Що потрібно для того щоб отримати якісну воду, що відповідає всім нормам?
В першу чергу, вам варто звернутися за лабораторним аналізом води до фахівців в області водопідготовки. Ви надасте їм зразки води з вашого крана, а вони в свою чергу лабораторним методом зможуть визначити яким критеріям якості питної води не відповідають ваші зразки.
Після того як ви отримаєте детальний аналіз з показниками якості, вам необхідно буде купити фільтр для питної води, що підходить під ваше джерело води. Залежно від типу забруднень вам можуть запропонувати систему знезалізнення і видалення сірководню, зворотний осмос, пом'якшувач води, УФ знезаражування або систему комплексного очищення. Так як раніше перераховане обладнання високотехнологічне, то краще звернутися за допомогою до професіоналів.
Компанії Формула Води та її висококваліфікованим фахівцям в області водопідготовки, ви можете сміливо довіряти і бути впевнені у вашому здоров'ї та питній воді!